Увага...
Товар доданий в кошик
Новини

Щиро бажаємо Вам всіх земних благ, а щоб це величне свято було ще солодшим — маємо для Вас подарунок:)

Вітаємо Вас, шановні відвідувачі оновленого сайту «МЕДОЧОК». Вже відтепер ми стали повноцінним, зручним та багатофункційним інтернет-магазином!

Хімічний склад меду

Хімічний склад меду

Хімічний складХімічний склад і харчова цінність вітчизняного меду різноманітні і залежать від джерела нектару, регіону виростання нектароносних рослин, часу одержання, зрілості меду, породи бджіл, погодних і кліматичних умов, сонячної активності й інших факторів. Однак основні групи речовин у складі меду є постійними для нього.

У меді виявлено близько 300 різних компонентів, 100 з них є постійними і маються в кожнім виді.

Сахариди складають основну частину меду (глюкоза, фруктоза, мальтоза, трегалоза, сахароза й ін.), загальний вміст яких досягає 80%. Глюкоза і фруктоза займають велику частину в дозрілому меді, до 80...90% від суми всіх цукрів. Цей вміст сахарів є кінцевим у серії ферментативних процесів рослинних і бджолиних карбогідраз, і залежить від діяльності ферментів, від складу і походження сировини, з якої створюється мед. Мальтоза синтезується в процесі дозрівання меду, і її кількість може досягати 6...9%. Сахароза гидролізуєтся під дією ферменту інвертази і після дозрівання меду її вміст коливається від 0 до 1...1,5%, у падевом до 3%. У цукровому дозрілому меді вміст сахарози становить усього 1...3%. У недоспілих медах вміст сахарози може досягати 13...15%, особливо при рясних зборах нектару з липи дрібнолистної, у нектарі якої переважає даний цукор.

У падевому меді вміст великої кількості мальтози, трегалози і мелецитози є відмінною рисою, характерною тільки для цього виду. У водних розчинах усі цукри, що редукують, знаходяться в декількох ізомерних формах, але основними є альфа- і бетаформи. Співвідношення цих форм цукрів сильно коливається в залежності від джерела нектару і ступеня його кристалізації. Тому за співвідношенням альфа-глюкоза/бета-глюкоза можна встановлювати ботанічне походження рідкого меду. Співвідношення глюкоза/фруктоза і наявність інших ди- і трисахаридів широко використовується за кордоном при встановленні ботанічного походження меду. Подібна робота проведена й у нашій країні.

Були вивчені цукри основних видів вітчизняного меду і встановлена визначена залежність складу цукрів від джерела нектару. Для липцю характерно високий вміст мальтози (5,0...8,0%), середній або низький вміст фруктози (32,8...41,5%), середній або високий вміст глюкози (51,0...55,0%)- у цілком дозрілому липці практично відсутня сахароза, відношення альфа-глюкоза/бета-глюкоза близько 1,0, відношення фруктоза/глюкоза нижче 0,8, ступінь насолоди становить менше 113 одиниць стосовно сахарози.

Кошик
В кошику:
-- од.
Вартість:
0 грн.
Приєднуйтесь до нас у FB
Создание Интернет-магазина Medochok.com.ua - PHPShop. Все права защищены © 2003-2020.